Purjelentokoulutus

Yleistä :: Teoriakurssi :: Lentokoulutus :: Lääkärintarkastus :: Kurssimaksut :: Kurssin jälkeen :: Lisätietoja


Vuoden 2020 purjelentokurssi

Seuraavan purjelentokurssin aloitustilaisuus ke 29. tammikuuta 2020 klo. 18.00 kerholuolalla (sammakkolammentie 12, Puijonlaaksossa palvelutaloa vastapäätä). Tiedustelut tai puh. 0400-778630.

Koulukone laskussa

Yleistä

Purjekoulutuksen tavoitteena on purjelentäjän lupakirja, lapl(s), joka oikeuttaa lentämään purjelentokoneilla. Koulutus on kurssimuotoista ja siihen kuuluu sekä teoria- että lentokoulutusta. Kurssilaisten määrästä riippuen järjestämme vähintään yhden kurssin vuodessa. Kurssiajankohdan pyrimme mahdollisuuksien mukaan järjestämään kaikille ilmoittautuneille sopivaksi.

Ikäraja

Koulutuksen alaikäraja on 15 vuotta ja purjelentolupakirjan voi saada 16-vuotiaana. Ennen varsinaisen purjelentolupakirjan myöntämistä on kuitenkin mahdollista lentää yksinlentoja lennonopettajan valvonnassa kentän läheisyydessä.

Alle 18 vuotias tarvitsee myös vanhempien suostumuksen.

Takaisin alkuun

Tietopuolinen koulutus

Perinteisesti olemme järjestäneet teoriakurssin kevättalvella ennen varsinaisen lentokoulutuksen aloittamista, mutta 2018 alkaen päätimme kokeilla yhteistyötä Suomen Urheiluilmailuopiston kanssa. Heillä on tarjolla purjelentoteoriat joustavasti verkko-opiskeluna. Teoriakurssiin sisältyvät lähiopetusjaksot on mahdollista suorittaa Kuopiossa.

Oppikirjana käytämme Suomen Ilmailuliiton julkaisemaa kirjaa Purjelentotaito. Lisäksi kurssiin sisältyy täydentäviä monisteita (mm. radiopuhelinliikenteeseen ja ilmailumääräyksiin liittyen). Ainejako on seuraava:

Oppiaine Tunteja
Ohjausoppi ja lentotoimintamenetelmät 6
Aerodynamiikka 6
Purjelentokonerakenteet ja -mekanismit 2
Purjelentokonemittarit 3
Lentosuunnistus 2
Sääoppi 6
Ilmailun säädökset 6
Purjekoneen käyttö ja hoito, -lentokäsikirja 3
Ihmisen suorituskyky ja rajoitukset 3
Radiopuhelinliikennettä koskevat määräykset, ilmailuviestiliikenne 4
Radio- ja sähkölaitteet 2
Yhteensä 43
Takaisin alkuun

Lentokoulutus

Purjelentolupakirjaan (lapl(s)) vaaditaan vähintään 50 lentoa, joista vähintään 10 lennetään yksinlentoina. Lentoaikaa lupakirjaan tarvitaan vähintään 15 tuntia. Koulutuksessa käytetään kaksipaikkaista purjekonetta, jossa opettaja istuu takana ja oppilas edessä. Lentokoulutus etenee suurinpiirtein seuraavasti:

Lento-ohjelma

Lennot Lennon aihe
Koululentoon valmistautuminen: koneen päivätarkastus, ohjaamoon sijoittuminen ja laitteiden käyttö (harjoitteluna maassa), lentoonlähtötarkastuksen suorittaminen. Tarkastuslistojen käyttö.
1 Tutustumislento, ohjaamon laitteet, oppilas lennon aikana mukana ohjaimissa, opettajan käskyt.
2-5 Ohjainten vaikutus, ohjaimiin totuttelu, kaarto, suora lento, koneen trimmaaminen, mahdollisuuksien mukaan aloitetaan termiikkilennon harjoittelu
6-8 Laskukierros, laskujen harjoittelu alkaa
9-29 Kertausta ja harjoittelua, sakkaukset, poikkeavat lentotilat
30 Koulutustarkastuslento eli yksinlentotarkkari
31-35 Ensimmäiset yksinlennot eli ns. C-lennot (5 kpl), jotka lennetään täysin tyynessä säässä, yleensä illalla. C-lentojen päätteeksi järjestetään leikkimielinen promootio yksinlentäjäksi!
36-49 Harjoituslentoja yksin, mutta opettajan valvonnassa, ja kertauskoululentoja
50 Lentokoe eli lupakirjatarkastuslento

Ylläoleva ohjelma perustuu SIL:n koulutusohjelmaan jota käytämme. Mainitut lentomäärät ovat määräysten vaatimat minimit, joita ei saa alittaa. Käytännössä lentoja tulee aina hieman enemmän kuin 50. Yhden vuorokauden aikana lentoja saa olla enintään 6 tai 10, riippuen lentojen pituudesta. Kuitenkin on harvoin tarkoituksenmukaista lentää näin paljon vuorokaudessa eivätkä päivittäiset lennot ole aina säänkään puolesta mahdollisia. Niinpä lentoihin on syytä varata aikaa muutama viikko. Myös viikonloppukoulutus on mahdollinen. Koska lentoihin tulee tällöin pidempiä taukoja, aikaa kuluu luonnollisesti enemmän. Niinpä kannattaa ottaa huomioon että koulutuksen edistymisen kannalta on tärkeää, että lennonopetus tapahtuu mahdollisimman yhtäjaksoisesti.

Lentokoe

Lentokoulutuksen lopuksi lennetään lentokoe (vrt. autokoulun inssiajo), jonka läpäistyään voi anoa purjelentolupakirjaa.

Koulukone

Kerhomme koulutuskalustona toimivat kaksipaikkainen koulukone DG-500 "Orion" ja yksipaikkainen harjoituskone Astir, joka on ensimmäinen yksipaikkainen koulukoneen jälkeen. Lentoonlähtötapana käytämme pääasiassa vintturihinausta.

Takaisin alkuun

Lääketieteellinen kelpoisuustodistus (medikaali)

Lentokoulutusta varten tarvitset lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen, joka on myös varsinaisen purjelentolupakirjan saamisen edellytyksenä. Kelpoisuustodistus on hankittava viimeistään ennen yksinlentoja, mutta hakemusta ei tietenkään kannata jättää viime hetkeen.

Vaatimukset

Lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen tarkoitus on osoittaa että haltija on psyykkisesti ja fyysisesti kykenevä käyttämään turvallisesti kyseisen lupakirjan mukaisia oikeuksia. Saadakseen lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen purjelentolupakirjaa varten, hakijan on käytävä ilmailulääkärin tarkastuksessa ja on täytettävä vähintään harrasteilmailijan lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen vaatimukset. Vaatimuksia on koko joukko eikä niiden listaaminen tässä ole mielekästä. Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, että normaali terveys riittää. Esimerkiksi silmälasit eivät yleensä ole este ja lääkkeidenkin käyttö on tietyissä rajoissa sallittua (esim. verenpainelääkkeet). Vaatimus on silti joissain kohdin hieman tiukempi kuin mitä tavalliseen ajokorttiin vaaditaan.

Lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen hankkiminen

Kelpoisuustodistusta varten tarvittavan lääkärinlausunnon voi kirjoittaa vain ilmailuhallinnon erikseen nimeämä ilmailulääkäri. Kuopiossa toimivien ilmailulääkärien yhteystiedot näet alla. Kaikkien Suomen ilmailulääkärien yhteystiedot löydät Trafin ylläpitämästä ilmailulääkäriluettelosta. Harrasteilmailijan lääketieteellinen kelpoisuustodistus on alle 50 vuotiailla voimassa viisi vuotta ja sitä vanhemmilla kolme vuotta, joten todistusta ei tarvitse heti uusia vaikka ei samana vuonna ehtisikään saada lupakirjaa.

Ilmailulääkärit Kuopiossa

Juha Hartikainen Mehiläinen Kuopio
Kauppakatu 39A
70100 Kuopio
010-414 00 (vaihde)
044-552 3987
Antti Malinen Mehiläinen Kuopio
Kauppakatu 39A
70100 Kuopio
010-414 00 (vaihde)
044-329 6080

(Yhteystiedot päivitetty 2011)

Takaisin alkuun

Kurssi- ja muut maksut 2020

Lupakirjakurssin hinta 1000 €, sisältäen koululennot (50 kpl). Vinttaukset laskutetaan erikseen. Kurssin voi maksaa useammassa erässä sitä mukaa kuin lentokoulutus etenee. Teoriakurssin hinta Suomen Urheiluilmailuopistolla verkko-opiskeluna on 450 € (perushinta - KIY:n kautta mahdollisuus alennukseen), sisältäen tarvittavan kurssimateriaalin. Muita kuluja kurssimaksun lisäksi tulee ilmailulääkärintarkastuksesta laboratoriokokeineen (noin 100-150 €, riippuen tehtävistä tutkimuksista) sekä Trafin perimistä leimaveroista: lääketieteellinen kelpoisuustodistus 120 € lupakirja 120 €.

(yllä 2020 hinnat)

Kun kurssiin sisältyvät 50 lentoa ovat takana ja oma lupakirja on taskussa, lennot laskutetaan erikseen voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Ensimmäisenä kesänä konevuokria ei kuitenkaan peritä, joten kurssin jälkeen on mahdollista kartuttaa lentokokemusta vintturihinauksella edullisesti.

Katso tarkemmin kerhomme hinnastosta.

Takaisin alkuun

Lupakirjan saamisen jälkeen

Kun olet saanut lupakirjan, et ole vielä täysinoppinut purjelentäjä, mutta lupakirja oikeuttaa sinut jatkamaan purjelennon opiskelua itsenäisesti. Aivan kaikkea ei silti ole mahdollista eikä onneksi tarpeenkaan tehdä yksin. Lisäkoulutusta voit hankkia kerhon kautta mm. matkalentoon ja pilvilentoon tai mopu- tai ultra-pilotiksi.

Lupakirjan saatuasi pääset lentämään aluksi harjoituskoneilla (kaksipaikkainen "Orion" ja yksipaikkainen Astir). Kokemuksen ja taitojen lisääntyessä saat tyyppikoulutuksen vaativampiin ja tehokkaampiin koneisiin (LS-4, LS-7, HPH 304 tai K8).

35h rajapyykki - avaa uusia mahdollisuuksia

Kun olet lentänyt vähintään 35 tuntia purjekoneella, voit saada lisäkelpuutuksia kuten matkustajankuljetusoikeuden tai pilvilentokelpuutuksen. Voit myös saada hyvitystä suorittaessasi mopu- tai ultra-lupakirjan.

Matkustajankuljetusoikeuden saat sen jälkeen kun olet lentänyt vähintään 35 tuntia, joista vähintään 15 tuntia yksinlentoina, ja vähintään 100 lentoa purjekoneella ja suoritettuasi hyväksytysti tarkastuslennon.

Pilvilento-oikeuteen tarvitset vähintään 5 tuntia mittarilentoaikaa koululentoina. Lentokokemusta on oltava vähintään 35 tuntia ennen pilvilentokoulutuksen alkua.

Siirtyminen muihin harrastelupakirjoihin

Moottoripurjelentäjän lupakirjakoulutukseen vaaditaan normaalisti vähintään 25 h koululentoja. mutta jos sinulla on purjelentolupakirja ja 35 lentotunnin kokemus, MOPU-koulutus kestää minimissään 7 lentotuntia ja sen jälkeen voi nauttia moottorilennon hurmasta moottoripurjekoneella.

Ultrakevytlentäjän lupakirjaa varten vaatimukset ovat vastaavat kuin mopulla: väh. 25 tuntia ilman aiempaa kokemusta ja väh. 7 tuntia purjelentäjälle, jolla on kokemusta väh. 35 tuntia.

Takaisin alkuun

Lisätietoja

Kerhon kouluttajat kertovat mielellään lisää. Ota yhteyttä: Reijo Tuononen puh. 0400-778630.

Lisää aiheesta löydät myös seuraavilta web-sivuilta:

Purjelentotaito Purjelennon oppikirja.
Koulutusohjelma Koulutuksessa käytetään SIL:n laatimaa purjelennon koulutusohjelmaa.
Suomen Ilmailuliitto SIL on Suomen ilmailuharrastajien kattojärjestö. Täältä löydät tietoa eri ilmailulajeista, myös purjelennosta.
SIL:n purjelentosivut Tietoa purjelennosta, lajiesite, purjelentoaiheisia linkkejä ja tapahtumia.
SIL:n linkkilista Ilmailuaiheisia linkkejä laidasta laitaan. Kannattaa tutustua.
Ilmailumääräykset Ilmailuhallinnon julkaisema palvelu, josta löydät tietoa ilmailuun liittyvistä määräyksistä. Katso esim. PEL M2-41 (purjelentäjän lupakirja) tai TRG M1-7 (purje- ja moottoripurjelentokoulutus)
Takaisin alkuun