Rautavaaran lentokeskus

Yleistä | Yhteystiedot | EFRA | Kuvia | Palvelut | Historiaa | Linkkejä


Efra ilmasta

Yhteystiedot

Rautavaaran lentokeskus tarjoaa erinomaiset puitteet purje- ja moottorilentoon sekä kevytilmailuun, laskuvarjourheiluun ja lennokkiharrastukseen.
Puhelin
Rautavaaran lentokeskus Kangaslahdentie 35
73990 Kangaslahti
-
Rautavaara-säätiö PL 416, 70101 Kuopio
Lentopaikan päällikkö Kimmo Niemelä 0500 848184,

EFRA kesäkuussa 2004
EFRA kesäkuussa 2004
EFRA ilmasta 2003
EFRA ilmasta 2003
EFRA keväällä 2002
EFRA keväällä 2002
Koneita starttipaikalla 18
Koneita starttipaikalla 18
Vinttauspaikka radalla 05
Vinttauspaikka radalla 05
Astir starttaa 23:lta
Astir starttaa 23:lta
Ls4 ohittaa
Ls4 ohittaa
Keväällä 2003
Keväällä 2003
Keväällä 2003
Keväällä 2003
Kahvila
Kahvila
Kahvila talvella
Kahvila talvella
Juhannustanssit 2004
Juhannustanssit 2004
Sauna
Sauna
Nuotiopaikka
Nuotiopaikka
Majoitus ilta-auringossa
Majoitus ilta-auringossa

Ajo-ohje
Vanha EFRA-vac
EFRA-vac (vanhentunut)

Lentokentän tiedot

Nämä ovat epävirallisia tietoja! Viralliset tiedot löydät AIP:stä. Sivuston ylläpitäjä ei vastaa tietojen oikeellisuudesta eikä mahdollisten virheiden aiheuttamista ongelmista. Tarkista aina lennonsuunnittelussa käyttämiesi tietojen voimassa olo. Kts. myös lentopaikat.fi.

Lentopaikka Rautavaara
Ylläpitäjä Rautavaara säätiö
Kentän päällikkö Kimmo Niemelä, 0500 848184,
ICAO tunnus EFRA
Sijainti 63°25′26″ N, 28°07′39″ E
Ilmakuva Vanha (2010) ilmakuva kentästä kansalaisen karttapaikalla.
Taajuus 123.650 MHz (Taajuus muuttui 8.4.2010)
Puhelin -
Kiitotiet 18/36 1240x23 m öljysora, päällystetty rullaustie
05/23 500x15 m hiekka
Purjelentoalue G43
Lähin ATS elin Kuopion lentoasema (EFKU) 28 NM (50 km) suuntaan 196°
AIS/MET Kuopion lentoasemalla (EFKU)
Polttoainepiste Ei myyntiä, lähin huoltoasema Rautavaaralla (~14km). Lähin AVGAS myyntipiste EFKU (Shell).
Muuta Ajoittain vilkasta purjelento-, varjo-/riippuliitotoimintaa, hinauslanka voi yltää yli 600 m korkeuteen kentän päällä. Purjelentotoiminnan aikana hinauslanka vedetään nurmella pääkiitotien itäreunassa. Poikkikiitotieltä toimittaessa hinauslanka kulkee pohjoispään poikki. Niinpä lentotoiminnan aikana kentällä liikuttaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta! Kesäisin majoitus, sauna ja kahvio.

Rautavaaran lentokeskus

Rautavaara tarjoaa purjelentäjille muista valtakunnallisesti merkittävistä harrasteilmailukeskuksista poiketen vapaan ilmatilan. Vaikka 50 kilometrin päässä toimii vilkas Rissalan sotilaskenttä, saavat purjelentäjät omalla reviirillään, purjelentoalueella, lähes rajattomat toimintaedellytykset ruuhkasuomen taistellessa ilmatilansa sadoista metreistä. Osansa kiitoksesta saa tietenkin harrasteilmailuun myönteisesti suhtautuva Kuopion lentoasema ja Karjalan lennosto.

Tärkein Rautavaaran lentokeskuksen toiminnassa on ehdottomasti sen antama mahdollisuus ilmailun harrastamiseen. Siellä ovat monet nuoret saaneet ensimmäisen kosketuksen lentämiseen ja siitä saamansa alkusysäyksen jälkeen jatkaneet alalla eri ammateissa. Monet ovat löytäneet lentämisestä kehittävän ja mielenkiintoisen harrastuksen.

Lentokeskuksen palvelut

Rautavaaran lentokeskuksessa voit majoittua parakkimajoitukseen, alueelta löytyy myös asuntovaunupaikkoja. Käytettävissä ovat myös sauna- ja suihkutilat, rantasauna ja kuppila, jossa ruokapalvelut.

Rautavaara-säätiö

Rautavaaran kentän toiminnasta vastaa kenttää ja sen rakennuksia ylläpitävä Rautavaara-säätiö. Alueen maapohjan omistaa nykyisin Metsähallitus. Kentän aiempi omistaja Puolustusministeriö luopui omistuksesta 2002.

Kts. myös Rautavaara-säätiön säännöt.

Rautavaaran kentän ja säätiön historiaa

Eivät tienneet savolaiset ja kainuulaiset ilmailun pioneerit millaisen prosessin käynnistivät Rautavaaran metsittyneen sotilaskentän raivauksellaan 30 vuotta sitten. Silloisten puurtajien jalanjälkiä seuraten ja uusia polkuja tallaten on Rautavaaran korpeen luotu valtakunnallisesti merkittävä ja arvostettu harrasteilmailukeskus. Kenttä tarjoaa nykyisin kaikkien lajien ilmailijoille mainiot fyysiset ja toiminnalliset olosuhteet.

Rautavaaran Kangaslahden kylässä sijaitseva, alkujaan ilmavoimien käyttöön rakennettu lentokenttä on 30 vuoden ajan ollut lukemattomien ilmailuharrastajien kesäkausien toimintapaikka. Lentokeskuksen ylläpitäjänä on 24.4.1966 perustettu Rautavaara-säätiö.

Kun Karjalan lennosto siirtyi kesällä 1961 Kuopion lentoasemalle, Rissalaan ja sai suihkukonekaluston, niin syntyi kahden ilmailumuodon, sotilaslentämisen ja purjelennnon välille eräänlainen ristiriita. Ne eivät voineet turvallisesti toimia samanaikaisesti Rissalassa. Alusta alkaen ymmärsivät jo vuosikausia kentällä toimineet purjelentäjät, että vähäinen viikonlopun aika ei heille riittäisi, vaan olisi löydettävä joku muu ratkaisu. Kuopion ympäristössä oli 100:n kilometrin säteellä muutamia sodanaikaisia lentokenttiä, joihin katseet kohdistuivat. Kentät tutkittiin ja todettiin, että Suonenjoen ja Nerkoon kentät eivät enää soveltuneet käyttöön, ja jäljellä oli vain Rautavaara.

Syksyllä 1965 syntyi yksimielinen päätös kaikesta huolimatta saada Rautavaaran kentästä Kuopion Ilmailuyhdistyksen uusi tukikohta. Mukaan olisivat tulossa myös Kajaanin Ilmailukerho ja kenties Kuhmon Ilmailukerho.

Puolustusministeriö antoi luvan kentän raivaamiseen ja käyttöön jo syksyllä -65 ja siitä se alkoi. Jokainen viikonloppu suunnistivat purjelentäjät Rautavaaralle kajaanilaisten kanssa ja parimetriset männyntaimet alkoivat hävitä kiitoteiltä.

Rautavaara-säätiön perustivat Kuopion , Kajaanin ja Kuhmon ilmailukerhot, Kuopion kaupunki, Nilsiän, Rautavaaran ja Varpaisjärven kunnat, Rautavaaran ja Varpaisjärven osuuskassat sekä eräät yksityishenkilöt.

Tulevan säätiön sääntöehdotus hyväksyttiin ja valittiin toimikunta hoitamaan säätiön rekisteröinti. Oikeusministeriö hyväksyi säännöt vasta 29.12.1966. Säätiö oli nyt valmis toimimaan.

Rautavaarallisia linkkejä

Rautavaaran kunta
Kangaslahti
Korpijärvi
lentopaikat.fi - EFRA
EFRA:n pysyväismääräykset
Rautavaara-säätiön säännöt